Tudnivalók a pamutmagolajról

Mi a gyapotmagolaj?

A gyapotmagolaj a gyapotnövény magjából készült étolaj. Ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a repceolaj , a szójababolaj és a pórsáfrányolaj, mivel valóban gyulladásos „növényi” olaj, amelyet feldolgoznak, és könnyen oxidálódhat magas hő, fény és levegő hatására.

A gyapotmagolajat finomítják, hogy eltávolítsák a goszipolt, a magolajban természetesen előforduló toxint, amely védi a növényt a rovaroktól. Ha elfogyasztják, ez a természetes növényvédő szer mérgező lehet, ezért mindig eltávolítják az étolaj vagy liszt előállításához használt magokból.

A hidrogénezett gyapotmagolajat az összetevők listáján számos feldolgozott és csomagolt élelmiszer tartalmazza. Salátaöntetekhez, pékárukhoz, gabonafélékhez és egyebekhez használják.

Lehetséges előnyök

1. Linolsavat tartalmaz

A finomított gyapotmagolaj körülbelül 55 százalékát többszörösen telítetlen zsírok alkotják, mint a linolsav. Ez egy omega-6 zsírsav, amely mértékkel fogyasztva bizonyítottan segít csökkenteni a gyulladást, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, javítja az agyműködést és fokozza az immunfunkciókat.

A linolsav megtalálható sáfrányolajban , napraforgóolajban, kukoricaolajban és szezámolajban is.

Az ilyen típusú omega-6 zsírsavakat az omega-3 zsírsavakkal együtt kell fogyasztani. Sajnos a szokásos amerikai étrend túl sok omega-6 zsírból áll, ami valójában káros hatással lehet az egészségére.

2. Olajsavat biztosít

A gyapotmagolaj csaknem 20 százaléka tartalmaz olajsavat , egy omega-9 zsírsavat, amely természetes módon megtalálható a növényi zsírokban. Az olajsav arról ismert , hogy képes csökkenteni a vérnyomást és a koleszterint.

Ez segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, a fertőzések elleni küzdelemben és az agy működésének elősegítésében is.

Az olívaolaj, a mandulaolaj és az avokádóolaj még nagyobb mennyiségben tartalmaz szívre egészséges olajsavat.

3. Elősegíti a bőr egészségét

A gyapotmagolaj hidratáló és nyugtató tulajdonságai miatt előnyös a bőr számára. A finomítatlan gyapotmagolaj E-vitamin olajat tartalmaz , amelynek gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása van.

Bár nincs tudományos bizonyíték erre a gyapotmagolaj előnyére, ezeket általában helyi okokból használják. Ne feledje, hogy ha nem bioterméket használ, peszticidek lehetnek jelen.

4. Védi a hajat

A haj gyapotmagolaja hidratálja a hajat és a fejbőrt, és segíthet csökkenteni vagy megszüntetni a korpásodást. Fodrászként is használható, elősegítve a haj fényességét és megszelídítését, csökkentve a kémiai adalékokat tartalmazó hajtermékek iránti igényt.

Lehet, hogy kevésbé hajlamos a hajad, ha a formázás előtt csak egy kis pamutmagolajat használ.

Egészségesebb alternatívák

A gyapotmagolajban előforduló potenciálisan mérgező vegyületek és mivel nagy mennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmaz, egészségesebb alternatívák vannak. Tartalmazzák:

Extra szűz olívaolaj

Az olívaolajban magasabb a szív egészségének megfelelő olajsav és más egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége. Ismert, hogy csökkenti a gyulladást és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A legjobb, ha a saláták tetejére csöpögtet, vagy a mártásokhoz és az elkészített ételekhez ízt ad.

Kókuszolaj

A kókuszolaj MCT-ket vagy közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyek elősegítik az anyagcserét, növelik az energiát és támogatják az agy működését. Kitűnő turmixokban, pékárukban és főzéshez használható.

Avokádóolaj

Ha olyan olajat keres, amely kiválóan alkalmas magas hőfőzéshez, válassza az avokádóolajat . Antioxidánsokban gazdag, mint például a lutein, és sokkal több egyszeresen telítetlen zsírban, mint a gyapotmagban és más növényi olajokban.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció